Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

7 vragen over de alleenstaande-ouderenkorting

Geplaatst op: 02-06-2023, 10:53:41

De alleenstaande-ouderenkorting is er niet alleen voor alleenstaande ouderen. Soms komen partners ook voor deze heffingskorting in aanmerking. Dat kan per jaar honderden euro’s schelen. Netto! 


  1. Wat is de ‘alleenstaande-ouderenkorting’? 
    Net zoals de ouderenkorting is de alleenstaande-ouderenkorting een heffingskorting. Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting. Voldoet u aan de voorwaarden en heeft u inkomen of vermogen waarover u belasting moet betalen? Dan zorgt zo’n heffingskorting ervoor dat de uiteindelijk te betalen belasting lager uitvalt. U kunt de alleenstaande-ouderenkorting in de belastingaangifte over 2022 claimen als u in 2022 recht heeft op een AOW-uitkering voor alleenstaanden. Soms komt u ook voor deze heffingskorting in aanmerking als u de lage AOW-uitkering voor partners krijgt (zie verder onder vraag 3).
  2. Heb ik er ook recht op als ik maar een deel van het jaar alleenstaanden-AOW krijgt?
    Ja. U krijgt het hele bedrag, ook al ontvangt u pas in de loop van het jaar alleenstaanden-AOW, bijvoorbeeld na overlijden van uw partner of als u en uw partner uit elkaar gaan. Dat geldt trouwens ook als u eerst alleenstaanden-AOW had en pas in de loop van het jaar getrouwd bent of ging samenwonen.
  3. Hoe werkt het bij opname in een verpleeghuis?
    Als uw partner langdurig wordt opgenomen in een verpleeghuis, kunt u een AOW-uitkering voor alleenstaanden aanvragen. Of u die daadwerkelijk heeft aangevraagd, is voor de inkomstenbelasting niet relevant. In deze situatie bestaat recht op de alleenstaande-ouderenkorting! Deze regel geldt zowel voor degene die in het verpleeghuis is opgenomen als voor de achtergebleven partner.

LET OP: De keuze voor de hogere alleenstaanden-AOW kan nadelige gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de hoogte van de eigen bijdrage. Op www.hetcak.nl vindt u meer informatie.
 

  1. Hoe hoog is de alleenstaande-ouderenkorting?
    Bij voldoende inkomen en/of vermogen waarover u belasting betaalt, levert het u €449 over 2022 en €478 over 2023 op. Dit bedrag staat los van de hoogte van uw inkomen en komt bovenop de ouderenkorting. Heeft u weinig inkomen en/of vermogen? Dan heeft u er formeel wel recht op, maar kan het zijn dat de berekende belasting te laag is om de algemene heffingskorting, ouderenkorting en alleenstaande-ouderenkorting volledig te benutten. U hoeft dan geen belasting meer te betalen. En u krijgt de ouderenkorting en alleenstaande-ouderenkorting ook niet uitbetaald als uw fiscaal partner per saldo wel belasting ‘over’ heeft. Uitbetalen zoals bij de algemene heffingskorting is dus niet mogelijk.
  2. Hoe vraag ik de korting aan?
    Via de aangifte inkomstenbelasting. U moet dan in de online aangifte onder ‘Inkomsten > Pensioen en andere uitkeringen [naam]’ de vraag ‘Had u in 2022 een AOW-uitkering voor alleenstaanden?’ met ‘ja’ beantwoorden. Antwoord bij langdurige opname in een verpleeghuis van u of uw partner ook ‘ja’ als u die uitkering niet daadwerkelijk heeft gekregen. Heeft u al aangifte gedaan maar deze vraag niet goed ingevuld? U kunt de alleenstaande-ouderenkorting aanvragen door opnieuw aangifte te doen, óók als u de aanslag al heeft ontvangen.
  3. Zijn er nog extra aandachtspunten?
    Ja, u moet FiscAlert zijn, want anders loopt u de korting mogelijk mis. De Belastingdienst kijkt namelijk bij het opleggen van de aanslag naar de indicatie van de SVB. Wie gekozen heeft voor alleenstaanden-AOW krijgt de alleenstaande-ouderenkorting. Koos u daar niet voor? Dan kijkt de Belastingdienst eerst of u in het voorgaande jaar de alleenstaande-ouderenkorting kreeg. Is dat het geval, dan krijgt u die nu ook. Als dat niet zo is, stuurt de Belastingdienst een brief met het voornemen om de alleenstaande-ouderenkorting niet toe te kennen. Dit blijkt uit antwoorden recente op Kamervragen. Het is belangrijk dat u daarop schriftelijk reageert en de Belastingdienst laat weten dat u recht heeft op de alleenstaande-ouderenkorting vanwege langdurige opname in het verpleeg- of verzorgingstehuis. Ga dus niet zomaar akkoord als de Belastingdienst afwijkt van de aangifte!
  4. En als de Belastingdienst toch afwijkt?
    Heeft u een aanslag ontvangen en staat de alleenstaande-ouderenkorting daar ten onrechte niet op? En is het bedrag achter ‘inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen’ op uw aanslag groter dan €0? Vraag er alsnog om. Dat kan tot maximaal vijf belastingjaren terug, dus nu nog tot en met 2018!

Bron: FiscAlert mei 2023 | jrg 29 nr 5 | p.18-19

Ga terug naar de vorige pagina